5 lucruri la care să fiți atenți când alegeți un apartament

Acest articol vine în întâmpinarea tuturor celor care vor să-și cumpere un apartament în viitorul apropiat, dar nu stiu la ce anume să se uite atunci când fac alegerea. Pe lângă lucruri știute și urmărite de majoritatea, cum ar fi suprafețe cât mai generoase, materiale de construcții și finisaje cât mai de calitate, prezența balconului, o bună orientare față de punctele cardinale etc., vă propunem o listă de aspecte mai puțîn știute. Ele reies dintr-o simplă studiere a planului (schiței) apartamentului și fac diferența când este vorba despre confortul viitorilor locatari.

1. Calculul suprafețelor utile

Există multe practici, mai ales la apartamentele cu bucătării open space, în care suprafețele livingului și ale bucătăriei sunt prezentate cumulat, adică bucătărie + living = x mp. Atenție, de multe ori așa apar bucătării complet disfunctionale, deoarece, în realitate, suprafața lor este cu mult sub standardele în vigoare. Apropo, știați că în Legea locuinței există o suprafață minimală și pentru locul de luat masa? Da, el este reglementat separat de bucătărie și pornește de la 2.5 mp în cazul garsonierelor, ajungând la peste 6 mp în cazul apartamentelor mari. Chiar și în cazul spațiilor de depozitare din casă Legea locuinței prevede un minim de suprafață. Acum ne întrebăm cu toții, pe bună dreptate, unde a dispărut mult râvnită cămară. Un alt aspect neglijat este ponderea încăperilor de tip hol în cadrul locuinței. Am întâlnit apartamente în care suprafața holului era mai mare decât cea a dormitorului. Cine oare ar vrea să plătească mii de euro pe metrul pătrat de hol? În concluzie, înainte de a cumpăra un apartament, verificați daca suprafețele acestuia sunt conforme cu minimele prevăzute în lege și dacă sunt suficient de mari (sau mici) pentru a vă satisface nevoile familiale.

 

plan living blog space sparkle

2. Spațiile de depozitare

Ați observat probabil cum cămara a dispărut aproape cu desăvârșire din blocurile nou construite. În locul ei, din păcate, nu a apărut nimic. În schimb, ne trezim cu dormitoare, și așa mult prea mici, în care suntem nevoiți să îngrămădim tot ce putem în singurul dulap din casă. Holurile apartamentelor devin și mai înguste, subțiate de eventuale dulapuri și poate și sufrageria mai primește unul, pentru că, dacă acolo avem un pic mai mult loc, nu avem de ales. Deci, vă sfătuim să vă gândiți înainte să cumpărați un apartament la cum veți așeza lucrurile înăuntrul lui. Ca referință, un dulap de haine funcțional are o adâncime de 55-60 cm iar un spatiu de circulație pe lângă dulap este de 60 cm, și de peste 100 cm în cazul holurilor.

3. Configurația holurilor

După cum atrăgeam atenția mai sus, holurile sunt mai importante decât credeți în alegerea unui apartament bun. Ele sunt adesea privite ca încăperi de trecere, dar sunt și spatii de depozitare. Forma lor și modul de poziționare a ușilor către camere ar trebui să permită amplasarea a cel puțin unui corp de depozitare de tip dulap și a unui cuier, pe lângă care să se poată trece confortabil. Un hol optim ar trebui să aibă peste 160 cm lățime. Prin urmare, verificați dimensiunile și eficiența cu care este compartimentat holul, deoarece el ar putea să vă salveze de supraaglomerarea celorlalte încăperi.
plan hol blog space sparkle

 

4. Lățimea dormitorului

De obicei, în planurile de mobilare ale apartamentelor patul este amplasat pe latura lungă a camerei, fiind însoțit de un dulap pe unul din pereții laterali. Dezvoltatorul se limitează la aceasta mobilare simplă, neținând seama de nevoile reale ale locuitorilor la bloc. Din experiența noastră, adesea aceștia mai vor și o comodă pe peretele din fața patului. Problema acestei mobilări apare atunci când lățimea camerei este mai mică de 310 cm. Iată de ce: un pat normal are de regulă o lungime de aproximativ 210 cm. La aceasta se adaugă un spațiu de trecere prin fața patului de minim 60 cm și o comodă cu adâncimea de 50 cm. De aici rezultă că lățimea minimă a unul dormitor cu această configurație ar fi de 310 cm. Desigur, nu toată lumea își dorește comodă, dar cu siguranță toți vrem camere spațioase. Așa că, din nou, vă sfătuim să vă stabiliți bine nevoile înainte de a face achiziția.

plan dormitor blog space sparkle

5. Lățimea bucătăriei

Am lăsat la final unul dintre cele mai sensibile subiecte, cel al bucătăriei. Multe bucătării se proiectează în prezent sub minimul funcțional de lățime, adică mai mult lungi decât late. O bucătărie funcțională ar trebui să aibă o lățime a blatului de lucru de 60-62 cm și un spațiu de circulație de minim 90 cm între blat și masa pe care se mănâncă (ideal peste 120 cm). O masă normală are minim 70 cm pe latura scurtă, adică suficient pentru a încăpea o persoană. Adunând aceste dimensiuni reiese că lățimea minimă pentru o bucătărie este de 220 cm. Rețineți, minimă! Recomandăm totuși să vă alegeți o bucătărie mai lată, începând de la 250 cm, pentru un plus de confort.

plan bucatarie blog space sparkle

concluzie

Înainte de toate, setați-vă așteptările, Fiți constienți de nevoile dumneavoastră de locuire și luați o decizie în cunoștință de cauză. Nu vă lăsăți impresionați de planuri de mobilare pompoase, ci căutați să analizați datele tehnice prezentate pe acestea, respectiv suprafețele, dimensiunile și formele camerelor. Astfel, veți putea lua cea mai bună decizie cu privire la achiziția noii dumneavoastră locuințe.

Dacă aveți nevoie de un ajutor suplimentar pentru achiziția unui apartament, vă stăm cu drag la dispoziție.

Contactează-ne